Italien
Italien

Italiens skafferi Emilia-Romagna

16 sep – 23 sep 2023

I regionen Emilia-Romagna har mycket av det som vi förknippar med det italienska köket sin hemvist. Den exklusiva balsamvinägern från Modena. Parma stoltserar med både ost och skinka som gjort staden omtalad i hela världen. Huvudstaden Bologna är kunskapens och den äkta matglädjens egen högborg. Genuina vingårdar gör sitt till!

Emilia-Romagna

 

Om resan

Destination: Europa
Typ av resa: Matresa, Naturupplevelser, Rundresa

Bokning

Kontakta Resecenter för att boka Italiens skafferi Emilia-Romagna.

info@resecenter.se


www.resecenter.se | info@resecenter.se | Telefon: 0733-33 00 57

Italien

Resefakta

Grundinformation

• Drömresan för den mat- och vinintresserade!
• 2 nätter i Reggio Emilia, 2 nätter i Salsomaggiore och 3 nätter i Bologna.
• Underbara utflykter! Bl.a. Middag på balsamvinägergård, Mosaikernas Ravenna och välsmakande Parma med parmesan.

Datum: 16-23 september 2023
Min/Max antal resenärer: 20/30
Flygbolag Lufthansa
Utresa: Arlanda-Bologna 13:05-17:25 (byte München)
Hemresa: Bologna-Arlanda 10:50-15.50 (byte i München)


Program

Dag 1, tisdag: Flyget till Italien
Flyg till Bologna – Reggio Emilia: Efter ett par timmar i luften landar vi på Bolognas flygplats. Guiden hälsar välkommen och bussen tar oss till Reggio Emilia och vi checkar in på centralt belägna Hotel San Marco, ca 7 mil. Passa på att ta en liten promenad och insup den härliga atmosfären i stadens centrum innan vi på kvällen samlas för middag på en närbelägen restaurang.

Dag 2, onsdag: Magiska Modena & balsamvinäger
Reggio Emilia: Nu väntar härliga dagar i denna lika förtjusande som för många outforskade region av Italien! Den historiska arkitekturen, den goda maten, det välsmakande vinet och de rika, välmående städerna välkomnar besökare med öppna sinnen. Via Emilia, som har gett regionen dess namn, var den romerska huvudled som band samman områdena utmed Adriatiska havet med garnisonsstäderna i väst. I söder tornar Apenninerna upp sig som en mäktig kuliss. Ute på landsbygden skymtar vi svårintagliga borgar och inne i stadskärnorna slås vi av en arkitektonisk rikedom och balans som få andra områden i Europa kan matcha. Men det är inte bara ögat som kommer att skämmas bort på den här resan. Emilia-Romagna brukar kallas Italiens skafferi och den bördiga Poslätten är anledningen till att regionen har utvecklat en kokkonst och en känsla för allt det goda livet har att erbjuda. Från Reggio Emilia besöker vi Pavarottis Modena och Ferrarimuseet i Maranello. Vi stiftar också bekantskap med den världsberömda balsamvinägern.

Dag 3, torsdag: Vi besöker Fidenza
Reggio Emilia – Salsomaggiore: I dag förflyttar vi oss lite längre västerut. På vägen gör vi ett nedslag i Fidenza, en stad som fick stor betydelse under medeltiden för de pilgrimer som var på väg till Rom. I dag lockar den enastående Duomo, kyrkan uppförd i lombardisk-gotisk och romansk stil. Missa inte den rikt utsmyckade fasaden! Framåt eftermiddagen fortsätter vi till kurorten Salsomaggiore och anrika Grand Hotel Regina i centrum, ca 7 mil. På kvällen äter vi middag tillsammans men innan dess kan du följa med på en trevlig vinprovning.

Dag 4, fredag: Kulinariska Parma
Salsomaggiore: I dag hägrar Italiens kulinariska centrum Parma! Vi inleder med ett besök på en typisk Caseificio, ett av regionens alla ostmejerier, där vi får höra alla hemligheter kring tillverkningen av Parmigiano Reggiano. Därfter tar vi oss till eleganta Parma som ståtar med en av världens vackraste kyrkor. Framåt kvällen återvänder vi till Salsomaggiore där vi äter middag tillsammans.

Italien

Dag 5, lördag: Via Ferrara
Salsomaggiore – Bologna: Efter frukost fortsätter vi att utforska Emilia-Romagna och gör en avstickare upp till Ferrara. Här är monumenten många som vittnar om furstehuset d’Estes dominans över staden under flera århundraden, bland annat den imponerande fästningen mitt i staden som är omringad av en skyddande vallgrav. Som renässansstad fick Ferrara stor betydelse vilket också bidragit till att staden placerat sig på Unescos lista över världsarv. Vårt mål för dagen är Bologna, Emilia-Romagnas egen huvudstad och Hotel Amadeus, ca 22 mil. Till kvällen beger vi oss ut till lantlig middag!

Dag 6-7, söndag – måndag: Mäktiga Bologna
Bologna: Emilia-Romagnas huvudstad är en fascinerande storstad med ett lugnt tempo. Runt varje gathörn i denna myllrande och typiskt italienska stad väntar överraskningar som lutande torn, saluhallar som dignar av läckerheter, medeltida kyrkor och palats. Givetvis ska vi lära känna Bologna men vi får också möjlighet att följa med till konststaden Ravenna med sina berömda mosaiker.

Dag 8, tisdag: Arrivederci Italia
Flyg från Bologna: Efter upplevelserika dagar i underbara Emilia-Romagna och med härliga minnen är det nu dags att påbörja hemresan. Med hjälp av vår transferbuss är vi snart på flygplatsen och stiger sedan ombord på flygplanet som tar oss hem.

Italien


PRIS OCH RESEVILLKOR

Pris per person: 16995:-
Enkelrumstillägg: 1995:-
Avbeställningsskydd med ERV 7% av resans pris
Reseförsäkring bas med bagageskydd 183:-

Allt detta ingår:
• Busstransfer Linköping/Norrköping t/r
•Flygresa till Arlanda – Bologna t/r
• Flygskatter och flygplatsavgifter
• Busstransfer flygplatsen – hotellet t/r
• Bussrundresa med svensktalande guide
• 7 övernattningar i dubbelrum
• 7 frukostar (dag 2 – 8)
• 2 middagar (dag 1 och 5 på utflykterna Middag på balsamvinägergård och Middag på landet)
• Alla utflykter i programmet

Resevillkor: Scandoramas, se här

Teknisk arrangör: Scandorama

 


Utflykter som ingår i priset;

Pavarottis Modena & Ferrarimuseet i Maranello
Modena, som förutom att förknippas med exklusiv bilindustri även är hemvisten för Italiens främsta balsamvinäger, väntar på oss. Det var här som Kungen av höga C, Luciano Pavarotti, växte upp och kände sig som mest hemma. Vi låter oss imponeras av Modenas romanska katedral och njuter av den avslappnade atmosfären i stadens historiska stadskärna. Ferrari är mer än en bil, det är en dröm. Det ansåg i alla fall Enzo, grundaren av bilmärket som bär hans efternamn. Vi besöker den fantastiska anläggningen i Maranello.

Middag på balsamvinägergård
Strax utanför Reggio Emilia bildas ett kuperat landskap mellan Poslätten och Alperna. Här besöker vi i kväll en gammal gård där man producerar den äkta sötsyrliga balsamvinägern. Vi tar en titt uppe på vinden där träfaten förvaras som under många år omvandlar druvmusten till ”Italiens svarta guld”. Efter en inblick i hur denna ursprungsskyddade delikatess blir till sätter vi oss till bords och låter oss väl smaka av en god middag präglad av traktens lokala kokkonster. Vem vet, kanske får du tips på hur en äkta aceto balsamico kan komma till användning även där hemma?

Vinprovning
Denna eftermiddag ska vi fördjupa oss i vinets fantastiska värld då vi besöker en vingård en bit från vårt hotell. Med sitt idealiska läge på nästan 400 meters höjd och sin kalkrika och leriga jord är förutsättningarna för vin- och olivoljeproduktion mycket goda här. Salute!

Parma med parmesan
I dag tar vi oss till Italiens kulinariska centrum Parma! Vi börjar med ett besök på en typisk Caseificio, ett av regionens alla ostmejerier, och får lära oss om tillverkningen av Parmigiano Reggiano. Kunskap, tradition och ett äkta hantverkskunnande ligger bakom detta världsberömda livsmedel som vi givetvis provsmakar. Därefter tar vi oss till eleganta Parma – som förutom att placera sig på gourmandernas världskarta också ståtar med vacker arkitektur, musik & fotboll. Det var här Tomas Brolin gjorde succé. Till stadens arkitektoniska höjdpunkter räknas operahuset och den fantastiska katedralen med sitt åttakantiga dopkapell – utsmyckat av dåtidens mest berömda konstnärer. Vi besöker baptisteriet och förundras innan vi får tid att på egen hand utforska staden som brukar omnämnas som den mest välmående i hela Italien. Missa inte att provsmaka parmaskinkan!

Middag på landet med vinprovning
Strax söder om Bologna där Apenninerna tar vid från slätten breder vingårdarna ut sig. Vi låter vinbönderna själva berätta om framtagningen av deras excellenta viner. Vi provsmakar och äter en trivsam middag i lantlig miljö. Cin cin e buon appetito!

Bologna
Denna dag ska vi utforska Emilia-Romagnas huvudstad som bär många smeknamn – allt från den röda, den lärda till den feta staden. Det senare hör samman med Bolognas kulinariska traditioner och det är inte konstigt att alla italienare drar på mungipan när staden kommer på tal. På vår promenad under stadens långa arkader besöker vi bland annat Quadrilatero där de medeltida gatorna kantas av gastronomiska delikatesser och vi ser Bolognas två lutande torn liksom den ekivoke Neptunusfontänen. Bologna är verkligen staden som har något för alla!

Mosaikernas Ravenna & färggranna Dozza
I dag färdas vi österut till konststaden Ravenna, nära Adriatiska havet. Sällan har vi väl sett så mycket vackert på ett sådant litet område! Praktfulla kyrkor, gravmonument och mosaikdekorationer vittnar om när Ravenna kring år 500 var Bysans kejserliga huvudstad. På hemvägen passar vi på att besöka färggranna Dozza – en av Italiens vackraste byar och berömd för sina muralmålningar!


Information angående hotellen under resan hittar du här: Hotel San Marco  respektive Grand Hotel Regina


Med reservation för ev ändringar som står utan för vår kontroll  


www.resecenter.se | info@resecenter.se | Telefon: 0733-33 00 57